Monday, February 10, 2014

Laporan Audit Halal di Kafeteria Avago Pada 30 Jan 2014

Perjumpaan antara TIFIZ (Khushairi, Ahmad Nasser & Khairul) dan pihak Kafeteria (Razman) telah diadakan pada jam 10pg di surau lelaki.

Audit tergempar kali ini memfokus kepada:

Status halal ayam yg dibekalkan oleh pembekal 
  • Ada rungutan dan aduan dari pihak pengguna mengatakan 'ternampak' ayam yg tidak disembelih dibawa masuk ke dalam kawasan kafeteria. 
  • Pihak kafeteria tidak menafikan kebarangkalian tersebut dan agak pasti ayam-ayam yang tidak disembelih itu adalah untuk kegunaan jamuan tertentu (bukan utk kegunaan di kafeteria) disebabkan kehabisan stok ayam dalam simpanan MST pada masa itu. Ini terjadi disebabkan 'urgent' request dan salah seorang pekerja dapur non-muslim telah disuruh untuk membeli ayam dari luar tanpa mengambil kira status halal ayam yg dibeli. Menurut mereka ini adalah one-off incident yg tidak akan berulang lagi.
  • Apabila pihak pengurusan kafeteria telah mengetahui hal tersebut, tindakan telah diambil dengan memberi penerangan dan kesedaran kepada tukang masak dan pekerja-pekerja dapur.
  • Tindakan pro-aktif juga telah diambil pihak pengurusan kafeteria dengan menukar pembekal ayam yang sedia ada kepada pembekal baru yang lebih diyakini status halalnya (berkuat kuasa serta merta).

Rumusan daripada perbincangan dan pemeriksaan dapur yang telah dibuat
  • Pembekal ayam yang sedia ada telah ditukar kepada pembekal baru Ara Sejati Enterprise (berkuat kuasa 30-Jan). Lawatan tapak akan dibuat dalam masa terdekat oleh wakil TIFIZ untuk memastikan premis & sembelihan memenuhi kriteria (bersih dan syariah compliance).
  • MST bertanggungjawab memastikan bahan mentah yang halal lagi toyyiban daripada pembekal serta memastikan cara penyediakan makanan yang bersih dan berkualiti.
  • Bahan mentah seperti sayur-sayuran akan dibeli sendiri oleh Hazami (chef merangkap quality control). Pemantauan terhadap kualiti bahan-bahan mentah yang digunakan akan dibuat oleh pengurusan kafeteria sendiri secara berterusan.
  • Kelengkapan yang perlu bagi penyedia2 makanan serta chef akan disediakan oleh pihak pengurusan kafeteria spt apron, penutup kepala, dsb.
  • Pihak pengurusan kafeteria mencadangkan agar pihak TIFIZ memperbanyakkan lagi kekerapan in-prompt-to audit. Idea tersebut disokong dan disambut baik oleh wakil2 TIFIZ.
  • TIFIZ akan membentuk sebuah audit kommiti supaya activiti seumpama ini akan lebih tersusun dan berkesan.
Antara gambar-gambar sepanjang audit dilakukan.


Sayur-sayur  yang diambil dari pembekal

Resit belian Ayam dari pembekal lama dan bisnes kad pembekal baru

Ayam dari pembekal lama yg diragui status "halal"

Ayam baru setelah siap diproses utk dimasak
Kawasan persekitaran kafeteria

Tukang masak bersedia untuk memasak

Sayur-sayur yang telah siap dipotong


Barakallahu fiik..





No comments:

Post a Comment